
BAHAN-BAHANNYA:
150 gm tepung gandum (=> 1 1/2 cwn)
2 sudu besar tepung ubi
300 ml air *
2 helai daun pandan * (* kisar & tapis, amik patinya)
1/2 sudu kecil garam
30 ml Fresh milk / santan pekat / susu cair
1 sudu besar minyak
Sedikit pewarna hijau (optional)
CARA MEMBUATNYA:
1. Satukan tepung gandum, tepung ubi & garam. Tuang pati pandan & fresh milk. Kacau sehingga semua tepung rata & tidak berketul (tapis jika perlu).
2. Masukkan pewarna & minyak masak. Kacau sebati.
3. Panaskan pan/kuali dengan api yang kecil. Sapukan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan/kuali agar adunan tadi menjadi nipis & bulat rata. Masak sehingga kulit ketayap berubah pucat sedikit(agak2 dlm 2-3 minit) & angkat jangan terlalu lama.
4. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang). Ulangi sehingga adunan tadi habis.
No comments:
Post a Comment