Friday, January 22, 2010

KUIH KETAYAP

Menu sarapan pagi ari ni....ini pun kes nak mengabehkan stok inti kelapa baki dari inti kuih pau yg lepas....hasilnya, aku dapat ler dalam 12 biji saiz kocik2 jer...sesuai utk budak2 ni mkn...resepi asal dari dapur maya abg Mat Gebu....sorry ye...pagi2 buta dah selongkar dapur org...sblm ni wat x taruk tpg ubi...100% tpg gandum jer....saja nk mncuba style abg Mat....taruk tpg ubi skit...aku buat separuh dari resepi asal jer...tapi ada sedikit tambahan...kulit ketayap ngam2 dgn inti kelapa yg ada....



BAHAN-BAHANNYA:
150 gm tepung gandum (=> 1 1/2 cwn)
2 sudu besar tepung ubi
300 ml air *
2 helai daun pandan * (* kisar & tapis, amik patinya)
1/2 sudu kecil garam
30 ml Fresh milk / santan pekat / susu cair
1 sudu besar minyak
Sedikit pewarna hijau (optional)

CARA MEMBUATNYA:
1. Satukan tepung gandum, tepung ubi & garam. Tuang pati pandan & fresh milk. Kacau sehingga semua tepung rata & tidak berketul (tapis jika perlu).
2. Masukkan pewarna & minyak masak. Kacau sebati.
3. Panaskan pan/kuali dengan api yang kecil. Sapukan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan/kuali agar adunan tadi menjadi nipis & bulat rata. Masak sehingga kulit ketayap berubah pucat sedikit(agak2 dlm 2-3 minit) & angkat jangan terlalu lama.
4. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang). Ulangi sehingga adunan tadi habis.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails