NASI AYAM> SAJI Jun 2002 & olahan aku
BAHAN-BAHANNYA:
Bahan Ayam:
- 1 ekor ayam - potong ikut suka & bersihkan
- 3 cm Halia *
- 3 ulas bawang putih *
- 1 sudu besar lada hitam* (* di tumbuk)
- 3 sudu besar madu
- 4 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar gula perang
- 2 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar jus limau / lemon
- 1 sudu kecil garam halus
- Minyak masak secukupnya (1 sudu besar digunakan jika masak cara bakar)
- 3 ulas bawang putih - ketuk / mayang nipis
- 3 cm halia - ketuk / hiris nipis
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga cengkih
- 1 bungkus sup bunjut
- 1 ketul kiub pati ayam (optional)
- 2 liter air (agak2, x cukup tambah lagi)
- 500 gm beras - bersih & toskan
- 750ml air / air rebusan ayam (air brgantung kpd jenis beras)
- 1 ketul kiub stok ayam
- 2 helai daun pandan - simpulkan (optional)
- 1 cm halia - diketuk / dihiris nipis*
- 1 ulas bawang putih - ketuk / mayang nipis*
- 1 ulas bawang merah - mayang nipis*
- 1 batang kulit kayu manis*
- 1 kuntum bunga lawang*
- 3 biji buah pelaga* (* bahan tumis)
- 2 sudu besar marjerin / 2 sudu besar minyak ayam
- Garam secukup rasa
- 3 biji cili merah*
- 3 biji cili padi*
- 2 cm halia muda* (*kisar/tumbuk halus)
- 1 sudu besar minyak ayam / minyak masak
- 1 sudu besar jus limau nipis
- sedikit minyak bijan
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- 1/2 cawan air
- 1/2 cwn kicap cair
- 1/2 sudu kecil kicap pekat
- 1/2 sudu besar sos tiram
- 1/2 cwn air rebusan ayam
- 1/2 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu kecil minyak masak
- 1 tangkai daun sup*
- 1 tangkai daun bawang*
- 1 tangkai daun ketumbar* (* potong 1cm)
- Timun
- Tomato
- 1 pokok salad
- Bawang goreng secukupnya
1. Utk Ayam:
- Tumis bawang putih, halia & rempah tumis hingga garing. Masukkan air & jerang hingga mendidih.
- Masukkan ayam & sup bunjut. Masak sehingga separuh empuk / ayam empuk (terpulang pada selera masing2). Keluarkan ayam, cucuk dengan garfu & toskan.
- Sediakan bahan perap ayam. Gaulkan semua bahan perap & ayam sehingga semuanya digaul rata. Perap sekurang-kurangnya 1 jam (simpan semalaman dlm fridge lagi bagus).
- Jika ayam hendak digoreng, tak perlu goreng terlalu lama kerana ayam sudah direbus. Sekadar mengeringkan permukaannya.
- Jika ayam dimasak cara bakar, bakar sekadar mengeringkan permukaan ayam. Semasa separuh membakar, keluarkan ayam & sapukan dengan minyak supaya permukaan ayam nampak berminyak /berkilat (tidak kering).
- Panaskan myk ayam/marjerin dlm kuali. Tumiskan bahan tumis hingga naik aroma. Masukkan beras, daun pandan, kiub stok ayam serta garam.
- Kacau hingga rata & tuangkan kedalam periuk nasi elektrik.
- Masukkan air rebusan ayam & kacau sekali lagi hingga rata & masak macam biasa.
> x perlu tumis & goreng beras tadi. Masukkan beras, air rebusan, kiub stok ayam, garam & daun pandan terus kedalam periuk elektrik. Kacau semua rata & masak mcm biasa.
3. Utk Sup:
- Air rebusan ayam tadi boleh ditambah kiub stok ayam jika suka. Diperisakan garam secukup rasa. Jika kuahnya sikit boleh ditambah air lagi. Panaskan sebelum dihidangkan.
- Cedokkan sup kedalam mangkuk kecil. Taburkan hirisan daun bawang, daun sup & ketumbar & taburkan juga bawang goreng.
- Masukkan semua bahan kedalam periuk kecil.
- Masak hingga sos mendidih.
- Angkat & sejukkan.
- Masukkan semua bahan kedalam periuk kecil.
- Masak di atas api kecil hingga mendidih.
- Angkat & sejukkan.
Note:
1. Mnyak ayam
- Minyak ayam diperolehi dgn masak lemak ayam tanpa air diatas api kecil sehingga terbit minyak.
- Minyak ayam boleh diganti dengan myk masak / marjerin / butter.
- Jika nak buat ayam cara rebus (cara hainan), sebelum dihidangkan, potong ayam kepada saiz yg kecil, aturkan atas pinggan & siramkan sos tiram diatas ayam.
No comments:
Post a Comment