Sunday, January 17, 2010

NASI AYAM MADU




NASI AYAM> SAJI Jun 2002 & olahan aku

BAHAN-BAHANNYA:
Bahan Ayam:
  • 1 ekor ayam - potong ikut suka & bersihkan
  • 3 cm Halia *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1 sudu besar lada hitam* (* di tumbuk)
  • 3 sudu besar madu
  • 4 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar gula perang
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar jus limau / lemon
  • 1 sudu kecil garam halus
  • Minyak masak secukupnya (1 sudu besar digunakan jika masak cara bakar)
Bahan Sup :
  • 3 ulas bawang putih - ketuk / mayang nipis
  • 3 cm halia - ketuk / hiris nipis
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 1 bungkus sup bunjut
  • 1 ketul kiub pati ayam (optional)
  • 2 liter air (agak2, x cukup tambah lagi)
Bahan Nasi:
  • 500 gm beras - bersih & toskan
  • 750ml air / air rebusan ayam (air brgantung kpd jenis beras)
  • 1 ketul kiub stok ayam
  • 2 helai daun pandan - simpulkan (optional)
  • 1 cm halia - diketuk / dihiris nipis*
  • 1 ulas bawang putih - ketuk / mayang nipis*
  • 1 ulas bawang merah - mayang nipis*
  • 1 batang kulit kayu manis*
  • 1 kuntum bunga lawang*
  • 3 biji buah pelaga* (* bahan tumis)
  • 2 sudu besar marjerin / 2 sudu besar minyak ayam
  • Garam secukup rasa
Bahan Sos Cili:
  • 3 biji cili merah*
  • 3 biji cili padi*
  • 2 cm halia muda* (*kisar/tumbuk halus)
  • 1 sudu besar minyak ayam / minyak masak
  • 1 sudu besar jus limau nipis
  • sedikit minyak bijan
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • 1/2 cawan air
Bahan Untuk Kicap:
  • 1/2 cwn kicap cair
  • 1/2 sudu kecil kicap pekat
  • 1/2 sudu besar sos tiram
  • 1/2 cwn air rebusan ayam
  • 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu kecil minyak masak
Bahan Tambahan:
  • 1 tangkai daun sup*
  • 1 tangkai daun bawang*
  • 1 tangkai daun ketumbar* (* potong 1cm)
  • Timun
  • Tomato
  • 1 pokok salad
  • Bawang goreng secukupnya
CARA MENYEDIAKANNYA:
1. Utk Ayam:
  • Tumis bawang putih, halia & rempah tumis hingga garing. Masukkan air & jerang hingga mendidih.
  • Masukkan ayam & sup bunjut. Masak sehingga separuh empuk / ayam empuk (terpulang pada selera masing2). Keluarkan ayam, cucuk dengan garfu & toskan.
  • Sediakan bahan perap ayam. Gaulkan semua bahan perap & ayam sehingga semuanya digaul rata. Perap sekurang-kurangnya 1 jam (simpan semalaman dlm fridge lagi bagus).
  • Jika ayam hendak digoreng, tak perlu goreng terlalu lama kerana ayam sudah direbus. Sekadar mengeringkan permukaannya.
  • Jika ayam dimasak cara bakar, bakar sekadar mengeringkan permukaan ayam. Semasa separuh membakar, keluarkan ayam & sapukan dengan minyak supaya permukaan ayam nampak berminyak /berkilat (tidak kering).
2. Utk Nasi:
  • Panaskan myk ayam/marjerin dlm kuali. Tumiskan bahan tumis hingga naik aroma. Masukkan beras, daun pandan, kiub stok ayam serta garam.
  • Kacau hingga rata & tuangkan kedalam periuk nasi elektrik.
  • Masukkan air rebusan ayam & kacau sekali lagi hingga rata & masak macam biasa.
* Jika nk cepat
> x perlu tumis & goreng beras tadi. Masukkan beras, air rebusan, kiub stok ayam, garam & daun pandan terus kedalam periuk elektrik. Kacau semua rata & masak mcm biasa.

3. Utk Sup:
  • Air rebusan ayam tadi boleh ditambah kiub stok ayam jika suka. Diperisakan garam secukup rasa. Jika kuahnya sikit boleh ditambah air lagi. Panaskan sebelum dihidangkan.
  • Cedokkan sup kedalam mangkuk kecil. Taburkan hirisan daun bawang, daun sup & ketumbar & taburkan juga bawang goreng.
4. Utk Sos Cili:
  • Masukkan semua bahan kedalam periuk kecil.
  • Masak hingga sos mendidih.
  • Angkat & sejukkan.
5. Utk Sos Kicap
  • Masukkan semua bahan kedalam periuk kecil.
  • Masak di atas api kecil hingga mendidih.
  • Angkat & sejukkan.
6. Hidangkan nasi ayam panas2 bersama2 ayam, salad, timun, tomato, sos cili & sos kicap.


Note:
1. Mnyak ayam
  • Minyak ayam diperolehi dgn masak lemak ayam tanpa air diatas api kecil sehingga terbit minyak.
  • Minyak ayam boleh diganti dengan myk masak / marjerin / butter.
2. Ayam
  • Jika nak buat ayam cara rebus (cara hainan), sebelum dihidangkan, potong ayam kepada saiz yg kecil, aturkan atas pinggan & siramkan sos tiram diatas ayam.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails