BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ikan bawal - bersihkan, kelar & gaulkan dgn garam kunyit
- 1 labu bawang besar - potong dadu
- 4 ulas bawang putih - ketuk / potong dadu
- 2 cm halia - ketuk / mayang nipis
- 3 sudu besar cili kisar
- sedikit belacan
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 2-4 inci Timun - potong dadu
- 1 biji tomato - buang biji & potong
- 1 tin kecil nenas- yg siap potong dadu
- 1/2 potong capsicum / cili padi - potong dadu
CARA MENYEDIAKANNYA:
- Goreng ikan hingga garing & ketepikan.
- Panaskan minyak & tumiskan bawang besar, bawang putih & halia sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar, belacan, sos cili, sos tomato & sos tiram. Masak sehingga pecah minyak. Masukkan gula & garam secukup rasa. Tambah air jika perlu.
- Masukkan timun, tomato, nenas & capsicum. Gaul sehingga semua masak rata.
- Bila kuah agak pekat angkat & tuangkan atas ikan yg siap digoreng tadi.
- Siap utk dihidangkan & makan bersama2 nasi.
No comments:
Post a Comment