Wednesday, March 3, 2010

CUCUR PIZZA


Cucur ni aku buat kecik2. Senang ank2 nk mkn.


Yang ni versi aku sapu sos cili + mayonis & tabur keju mozarella parut


BAHAN-BAHANNYA:
3 cwn Tepung Roti / Tepung gandum*
1 sk yis Mauripan*
2 biji Telur*
3 sudu besar Mentega / Marjerin*
Garam secukup rasa*
1 biji Tomato - buang biji & potong dadu*
1/2 biji cili capsicum - potong dadu*
3 biji kacang buncis - potong nipis*
1/4 batang carrot - sagat halus*
3/4 cwn air suam
Cili sos & mayonis secukupnya
Keju parut secukupnya (optional)

CARA MEMBUATNYA:
  1. Satukan bahan yg bertanda *. Gaul rata.
  2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli sehingga semua sebati. Doh yang terhasil agak lembik sedikit. Biarkan selama 1 jam / sehingga adunan naik.
  3. Cucurkan di atas kuali 'non-stick' tanpa menggunakan minyak dgn menggunakan api yang perlahan.
  4. Balikkan kedua belah agar garing. Agak2 hampir masak, boleh ditaburkan keju parut (kalu dpt, tutup sekejap dgn tudung periuk supaya masak sekata)
  5. Bila sudah masak, angkat & hidangkan dgn campuran sos cili + mayonis.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails