Tuesday, March 2, 2010

KUIH LAPIS SERIKAYA CHOCOLATE


Rujukan resepi : kak fida@myresipi


BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 cwn (150gm) tepung gandum*
  • 3 sb (30gm) tepung Hoen Kwee*
  • 3/4 cwn (180gm) gula pasir*
  • 2 biji telur (Gred B)*
  • 3 cwn (750ml) santan pekat*
  • 1/2 sk garam halus*
  • 2 sb (15gm) serbuk k0ko + 1/4 cwn (60ml) santan pekat

CARA MENYEDIAKANNYA:
  1. Panaskan loyang dengan api sederhana sehingga mendidih. Sambil itu sediakan adunan.
  2. Satukan semua bahan-bahan yang bertanda *. Kacau sehingga semuanya sebati. Kemudian ditapis & dibahagi kepada 2 bahagian.
  3. 1 bahagian dibiarkan warna asal & 1 bahagian lagi dicampurkan koko, kemudian digaul rata & ditapis.
  4. Griskan loyang & alaskan palstik. Apabila kukusan dah mendidih, masukkan loyang ke dalam kukusan selama 3-5 minit.
  5. Masukkan Bahagian putih dahulu, kukus selama 5 minit. Kemudian masukkan bahagian koko & kukus lagi selama 5 minit. Ulang melapis & mengukus sehingga habis semua adunan. Bagi lapisan yg terakhir, kukus lagi selama 15-20 minit.
  6. Sejukkan dahulu baru dipotong.

NOTE:
  • Loyang (7x7) inci
  • 1 bahagian dpt dlm 2 1/2 cwn. Setiap lapisan, aku taruk anggaran 3/4 cwn++ adunan.
  • Guna pisau plastik yg diminyakkan sedikit. supaya mudah di potong.
  • Hasilnya mmg memuaskan hati. Tekstur kuih cantik & lembut. W/pun masih panas aku dh potong kuih tetap cntik & mudah dipotong (kes x sabar nk rasa).

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails