Bahan-bahan ( 1 kg )
- 200gm millo
- 250gm butter
- 3 sudu makan serbuk koko
- 1 tin kecil susu pekat manis
- biskut meri secukupnya
Cara-cara
- Sediakan loyang yang dialaskan plastik.
- Cairkan butter dalam kuali di atas api yang kecil sekali.
- Setelah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit sambil gaul sehingga milonya hancur.
- Seterusnya koko & gaul tanpa henti sehingga halus dan x berketul lg.
- Setelah pekat, boleh mula susun biskut meri dlm loyang & cedok adunan coklat kemudian ratakan.
- Susun lagi biskut merie & lapiskan dgn adunan coklat lagi. Ulang melapis sehingga habis.
- Siap...dan biarkan semalaman dlm fridge.... potong dan siap dhidangkan.
Note:
1. Aku guna loyang (10x10) inci. Dpt 3 lapis biskut merie. Nmpk nipis lak. Kalu guna loyang yg kecik skit lg ok....len kali cuba arrr....
2. Susun rapat2 biskut merie. Kalu dpt, patahkan biskut & susun pada bahagian ruang yg kosong.
3. Bagusnya kek ni...biskut masih rasa rapuh & rangup...x sama cm kek batik yg caranya kita masakkan sekali ngan biskut merie, hasilnya biskut jd lembut & x rapuh.
4. Pendapat aku la ye...Rasa kek sedap, kaya ngan rasa coklat...mabeles..
5. Resepi asal tulis 1 tin susu kecil....di malaysia dh x der saiz kecik tu (397gm kot..x ingat arr berapa beratnya). Yg paling kecik pun yg saiznyer 505gm....jd aku guna 3/4 tin kecil yg ada kat pasaran tu (ala agak2 beratnyer 400gm)....confiuskan....tp kita agak2 kemanisan ikut tekak kita la ye...
6. Gunakan biskut merie yg biasa....
1 comment:
Mudah resepi ni takyah bakar dan kukus...kegemaran anak2...tk berkongsi resepi.
Jemputlah ke blog saya
http://www.mamavitashoppe.wordpress.com
Post a Comment