Cubaan aku kali ni....
hasil study beberapa resipi kek lapis prune dari buku & google...memuaskan hati dari segi rupa & rasa...calor pun aku taruk ikut suka jer...resepi sebenar dari sini...resipi derhaka skit jer...hehehe...
Bahan-bahannya - Loyang (7x7) inci:hasil study beberapa resipi kek lapis prune dari buku & google...memuaskan hati dari segi rupa & rasa...calor pun aku taruk ikut suka jer...resepi sebenar dari sini...resipi derhaka skit jer...hehehe...
Bahan A:
8 biji Kuning telur (Gred A)
6 biji telur
280gm Gula kastor
210 gm Tepung Hong Kong*
1 sudu teh Baking Powder* ( * ayak bersama)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu kecil ovalette
Bahan B:
340gm (1 tin) Butter Golden Churn
5 sudu besar Susu Pekat Manis
Bahan C:
340gm Buah prune (Sunsweet) - digunting / dileperkan
Cara Membuatnya:
1. Pukul telur, gula & ovalette supaya adunan rata.
2. Masukkan bahan ayak & esen vanilla. Dengan menggunakan kelajuan maksimum, pukul sehingga adunan kembang menjadi putih & berkrim. Bila diangkat whisk, adunan kelihatan kental & gebu.
3. Di dalam bekas lain, pukul mentega & susu sehingga campuran ini bertukar putih & berkrim.
4. Campurkan bahan A & B. Gaul dengan menggunakan spatula / senduk sehingga adunan sebati.
5. Keluarkan sedikit adunan, agak2 dlm 28 sudu makan & warnakan ungu.
6. Bakar lapisan pertama dengan api atas-bawah. Lapisan ke-2 dan seterusnya api atas shj. Bakar setiap lapisan sehingga permukaan kek berwarna perang, agak2 selama 7-8 minit pada suhu 190C (bergantung pd oven masing2). Slps bakar lapisan akhir, keluarkan & tutup dengan aluminium foil. Bakar semula kek dengan api atas-bawah selama 15 minit.
7. Lapiskan adunan warna ungu pada lapisan ke-3, 6, 9 & 12. Setiap lapisan ungu taburkan / aturkan prune. Atur ikut selera masing2.
No comments:
Post a Comment