Saturday, April 17, 2010

Kek Lapis Prune II



Resepi & pic ni aku cnp dari sini... utk rujukan aku....aku lihat ada satu rakan blog telah mencubanya...tapi tukar prune kpd kismis....boleh lihat hasilnya disini....mari kita share sama2....


KEK LAPIS PRUNE

Bahan-bahannya
5 putih telur
25 kuning telur
500 gram mentega
180 gram all purpose cake flour
220 gram gula caster
4 sudu makan susu pekat
2 sudu besar ovalette
1 sudu makan pure esen vanilla
340 gram pitted prune (prune tanpa biji) dihiris
1 tin kek 9" x 9" x 3" gris sekeliling dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas kek

Cara-caranya
1. Pukul mentega, susu dan vanilla sehingga kembang.

2. Masukkan 100 gram gula. Pukul lagi sehingga gulanya larut. Ketepikan.

3. Pukul putih terlur sehingga kembang. Masukkan 120 gram gula dan ovalette. Pukul lagi sehingga rata, masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sehingga adunannya kembang.

4. Masukkan adunan mentega kedalam adunan telur dan pukul pada kelajuan perlahan sehingga rata.

5. Masukkan tepung dan gaul rata.

Cara membakarnya
1. Pre-heat oven, kemudian panaskan tin kuih sehingga kertasnya bertukar warna.

2. Keluarkan dan tuangkan 1 senduk adunan kedalam tin dan ratakan. Grill sehingga warnanya coklat.

3. Setelah itu tuang 1 senduk adunan diatasnya dan ratakan. Susun hirisan prune jangan terlalu banyak selang-selikan dan jangan terlalu rapat. Grill lagi sehingga coklat.

4. Ulang lagi dengan satu lapis plain dan satu lapis mengandungi prune, sehingga adunan habis.

5. Bila sampai ke lapisan terakhir dan bila warna permukaan menjadi coklat, tutup tin kuih dengan aluminium foil atau tutup periuk dan segera buka kepada api atas-bawah pada suhu mengikut oven masing2 & bakar lagi selama 15 minit.

6. Apabila sudah masak, keluarkan dan buka tutupnya, biarkan sejuk, baru boleh dipotong.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails