Thursday, April 1, 2010

Pulut Sekaya Coklat


BAHAN-BAHANNYA:

Lapisan Bawah:
  • 2 1/2 cwn Beras pulut (500gm) - Rendam selama 30 min, bersihkan & toskan
  • 1 1/2 cwn santan - tuang kedlm loyang, agak2 sama paras pulut dh cukup.
  • 1 st Garam halus
Lapisan Atas:
  • 1 cwn tepung gandum*
  • 1/4 cwn tepung Hoen Kwee*
  • 1 cwn gula pasir*
  • 2 biji telur (Gred B)*
  • 3 cwn (750ml) santan pekat*
  • 1/2 sk garam halus*
  • 2 sb (15gm) serbuk k0ko + 1/4 cwn (60ml) santan pekat
CARA MENYEDIAKANNYA:
Lapis Bawah:
  1. Sediakan kukusan & biarkan mendidih
  2. Alas loyang dgn plastik & biarkan plastik tu lebih skit pada tebing loyang (masa nk potong nnt senang nk kluarkan kuih dari loyang). Satukan semua bahan dalam loyang & kacau rata.
  3. Kukus selama 20-30 minit.
  4. Keluarkan loyang. Ratakan & padatkan permukaan pulut (supaya masa potong nnt x brderai). Ketepikan & sedia utk dimasukkan lapisan atas.
Lapisan Atas:
  1. Satukan semua bahan-bahan yang bertanda *. Kacau sehingga semuanya sebati. Kemudian ditapiskan.
  2. Panaskan kukusan sekali lagi hingga mendidih dgn api sederhana. Letak loyang berisi pulut tadi ke dalam pengukus & perlahan-lahan tuangkan adunan lapisan atas.
  3. Kukus selama 45 min - 1 jam.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails