BAHAN-BAHANNYA:
Lapisan Bawah:
- 2 1/2 cwn Beras pulut (500gm) - Rendam selama 30 min, bersihkan & toskan
- 1 1/2 cwn santan - tuang kedlm loyang, agak2 sama paras pulut dh cukup.
- 1 st Garam halus
- 1 cwn tepung gandum*
- 1/4 cwn tepung Hoen Kwee*
- 1 cwn gula pasir*
- 2 biji telur (Gred B)*
- 3 cwn (750ml) santan pekat*
- 1/2 sk garam halus*
- 2 sb (15gm) serbuk k0ko + 1/4 cwn (60ml) santan pekat
Lapis Bawah:
- Sediakan kukusan & biarkan mendidih
- Alas loyang dgn plastik & biarkan plastik tu lebih skit pada tebing loyang (masa nk potong nnt senang nk kluarkan kuih dari loyang). Satukan semua bahan dalam loyang & kacau rata.
- Kukus selama 20-30 minit.
- Keluarkan loyang. Ratakan & padatkan permukaan pulut (supaya masa potong nnt x brderai). Ketepikan & sedia utk dimasukkan lapisan atas.
- Satukan semua bahan-bahan yang bertanda *. Kacau sehingga semuanya sebati. Kemudian ditapiskan.
- Panaskan kukusan sekali lagi hingga mendidih dgn api sederhana. Letak loyang berisi pulut tadi ke dalam pengukus & perlahan-lahan tuangkan adunan lapisan atas.
- Kukus selama 45 min - 1 jam.
No comments:
Post a Comment