Bahan-bahan:
- Udang besar 12 ekor yang siap dibersihkan & tos kering (jgn buang kulit dan kepala, hilang kerangupannya).
- 2 biji telur - pukul supaya kuning & putih bercampur
- 3 sudu besar tepung ubi
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- 1/2 sudu teh gula
- 1 sudu teh kicap manis
- 1 sudu besar rempah kari daging
- 1 sudu teh sos Lea & perrins
- Minyak untuk menggoreng
- Garam secukup rasa
1. Gaulkan udang dgn garam, lada sulah, gula, kicap manis & sos lea & perrins. Perapkan 30 minit (lama skit lagi bagus).
2. Campurkan tepung ubi & rempah kari. Masukkan kedalam udang tadi. Gaulkan hingga rata.
3. Kemudian masukkan telur & gaul rata.
4. Panaskan minyak & gorengkan hingga masak. (kalu nk cepat, taruk terus semua udang dlm kuali).
No comments:
Post a Comment