Saturday, June 19, 2010

White Chocolate & Blueberry Cheese Cake

Ni 1st time aku buat cheese cake kaedah chill / no bake....x pernah buat, tp sesuka hati la plak ubahsuai resipi org...sorry ye....aku gabungkan 2 resepi dari :
1. White Chocolate & Strawberry Cheese Cake - Rnet (jenimokhtar)
2. Black Forest Cheese Cake - K.Zai (Teratak Impian).
Alhamdulillah, nasib baik jadi...rasanya? Kalu ikut tekak aku, ok jer. Sbb aku mmg suka sangat.

Hasilnya...topping tu melimpah ruah la plak...aku taruk blueberry filling byk sgt la plak....lps masak toppingnya, aku x tunggu betul2 sejuk...cpt sgt g tuang, dh brlubang skit kat tgh2 cheese cake nh...tp x perasan pun...belajar dr kesilapan...


Bahan-Bahan: Bahan Base:
250 gm Digestive Biskut (apa2 brand pun x per)
125 gm Unsalted Butter

Bahan Cheese:
Bahan A:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
200gm susu pekat manis
80gm Coklat masakan putih - dicairkan cara double boiler
1/4 sudu teh lemon paste - aku taruk skit jer sbb stok lemon paste mmg pekat sgt. Kalu rujukan asal guna 1 sudu besar jus lemon.

Bahan B:
1 1/2 sudu teh Gelatin halal
100ml air
* campurkan dan cairkan secara double boiler. Kemudian sejukkan selama 5 minit.

Bahan C:
1/2 cwn blueberry filling

Topping:
100gm blueberry filling*
1 sudu teh gelatin*
2 sudu besar air*
* Campurkan semua bahan topping & masak cara double boiler. Sejukkan sekejap & tuangkan atas Cheese cake.

Cara:
1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk. Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci dan masukkan biskut.

2. Cairkan mentega.

3. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.

4. Tekankan adunan ini agar menjadi rata. Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.

5. Pukul krim putar sehingga pekat. Ketepikan.

6. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati. Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.

7. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan spatula. Masukkan coklat putih yg telah dicairkan tadi. Gaul rata.

8. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais. Tuangkan 1/3 adunan krim putar keatas adunan biskut & ratakan. Kemudian letakkan bahan C . Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis.

9. Buat topping dgn mencampurkan semua bahan topping. Masak dengan cara double boiler. Apabila semua sudah sebati, angkat & sejukkan sebentar.

10. Tuangkan campuran topping di atas cheese cake. Simpan semula cheese cake dlm peti ais selama 3 jam sebelum dihidangkan..


Note:

1. utk memudahkan memotong cheese cake / mengelak daripada cheese cake yang dipotong menjadi comot, rendam sekejap pisau di dlm air panas. Angkat & lap pisau dgn kain bersih. Potong cheese cake.

2. Guna loyang jenis springfoam & alas kertas minyak di sekeliling loyang supaya memudahkan ketika mengeluarkan cheese cake nnt.

3. Tunggu topping sejuk baru tuangkan atas permukaan cheese cake.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails