Saturday, December 25, 2010

Karipap Pusing

Alhamdulillah kali ni buat karipap pusing, hasil dari segi rupa memuaskan hati...pernah belajar kat kakak angkat...tp nape ntah bila buat sendiri tak jd...mesti bila goreng asyik pecah jer...Aku follow sebijik sama resepi asal & aku C&P step by step gambar dari pemilik asal...kredit pada lynn...awalnya aku jumpa resepi lynn dlm lynn@my resepi & lebih detail lynn terang dalam blog dia ...asal resepi ni dari kak hanieliza dlm forum cari...

Ini rupa hasil karipap pusing aku...


Ni pula rupa sebelum goreng...


Aku C&P resepi & semua gambar dibawah ni dari blog lynn utk rujukan aku ye...jadi ayat & pic2 tu original dari lynn ye...aku malas nak ubah...kalu kwn2 nak cuba boleh la...mmg mudah & insyaallah jd...tq bebanyak & kredit pada lynn...

Bahan-bahan :
Utk 1 kg tepung gandum menghasilkan kira2 60 biji karipap

Utk doh berminyak :
150 gm margerin dan crisco (gantikan butter dan crisco pun boleh ikut suka ataupun snowbrand shorterning tu.. )
300 gm tepung gandum

Utk doh biasa :
700 gm tepung gandum
satu sudu kecil garam
air (td buat anggaran dlm 2 cawan lbh sikit)

Cara :
Sila lihat step by step.. sbb gambar2 mula2 dulu dah saya tempek caranya kan. Bila peratikan gambar kat forum CARI td barulah saya tau kat mana silap dan kat mana yg kurang. Alhamdulilah saya dah puashati bolehlah kongsi dgn kawan2.

user posted imageuser posted image

Step 1 : margerine + crisco, di uli dgn 300 gm tepung .. uli hingga doh licin dan tidak melekat. Uli doh sampai seolah2 berminyak. Klu penat nak uli yg doh besar uli yg kecik2 lg cepat. Klu tak uli dgn betul nanti doh seolah2 pecah tu bila goreng nanti doh karipap jd mcm berderai. Jadikan kepada 8 doh.

user posted imageuser posted image

Step 2 : 700 gm tepung gandum + air + air garam : uli hingga licin juga ikut spt step 1 dan bhgkan kpd 8 doh.

user posted imageuser posted image

Step 3 : Ambil doh biasa canaikan sedikit jgn besar sgt dan letakkan doh berminyak di atasnya dan balut semula menjadi doh yg besar.


user posted imageuser posted image

Step 4 : Canaikan doh tersebut hingga nipis saiz seperti saiz roti canai segera tu. Ingat2 jangan tekan kuat sgt nanti doh melekat pd papan canai. Belah tengah dan ambil satu bahagian kemudian golong seperti menggulung tikar.

user posted imageuser posted image

Step 5 : Ambil doh golong tikar tu dan canai lg hingga nipis dan berhati2 sms mencanai nih... biarkan btknya lonjong kemudian golong semula spt gulungan tikar. Sbnrnya kalau lg panjang lg bagus sbb nanti nampak lg byk jalur.

user posted imageuser posted image

Step 6 : Doh yg telah di gulung kemudian di potong kpd 4 bhgn. Ikut suka masing2 nak besar saiz karipap tu mcm mana.

user posted image

Step 7 : Dah siap dan nampaklah jalur gemilang karipap tu.


Utk intinya aku buat inti kentang & taruk daging...

Bahan Inti:
300 gm Daging kisar
1 labu bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - blender halus
1 inci halia - blender halus
500gm ubi kentang - potong dadu
1 s/b rempah kari daging - bancuh dgn sikit air
1 cawan air
garam
gula
daun kari
minyak untuk tumis
Sedikit daun bawang & daun sup

Cara masak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan blender & bawang dan daun kari sehingga wangi dan layu.

2. Masukkan rempah kari dan biarkan sehingga garing.

3. Masukkan daging, kentang, garam, sedikit gula dan air.

4. Masakkan sehingga daging & kentang empok dan air kering.

5. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk. Sejukkan.


NOTE:
1. Aku taruk 75gm butter + 75gm shortening. Slps goreng karipap ni rapuh & tp ada liat2 skit. Camner ye nak citer...hehehe...Apapun sedap..Jadi nk kena adjust kat sukatan butter / marjerin / shortening tu...x per cuba lg...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails